06 - 153 11 377 info@bbdevlaming.nl
De Vlaming

Eén brok historie

Boterboeren brachten boter via de Vlamingstraat
naar Den Haag

De Vlamingstraat hoort samen met de Voorweg, Dorpsstraat en de Zegwaartseweg tot een van de vier oude straten die Zoetermeer voor het werd aangewezen als groeikern, kende.

De Vlamingstraat was tot in de vorige eeuw een zandweg en werd pas in 1887 bestraat. Hiertoe werd besloten omdat steeds meer boterboeren de route gebruikten om hun waren richting Den Haag te vervoeren.
De naam Vlamingstraat wordt pas in 1614 genoemd. Daarvoor werd de Vlamingstraat ook Voorweg genoemd. Hoe de Vlamingstraat aan haar naam komt is niet helemaal duidelijk maar de meest waarschijnlijke verklaring is dat een groot aantal Vlamingen vanwege de Spaanse inquisitie vluchtte naar Nederland. Ze streken in veel plaatsen neer waaronder in Zoetermeer waar deze Vlamingen woonden in wat we nu kennen als de Vlamingstraat.

De Vlamingstraat had vooral een agrarisch karakter maar naast boerderijen stond er ook de wagenmakerij van Ziere, een smederij. In het pand 61/63 had Luiten zijn transportbedrijf. Nummer 63 was in gebruik als koetshuis. Het pand op nummer 61 is gebouwd in 1875, het bijgebouw op nummer 63 werd later neergezet.

Pas in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw kreeg de Vlamingstraat steeds meer een woonfunctie.

Geinteresseerd in de geschiedenis van Zoetermeer? Check het Historisch Genootschap Oud Soetermeer 

Overnachten in een historische omgeving

De Vlaming is een spiksplinternieuwe Bed and Breakfast in Zoetermeer. De Vlaming is gevestigd in een voormalig koetshuis. De kamer is werkelijk van alle gemakken voorzien. En ’s ochtends krijg je een heerlijk ontbijt met onder andere eigen vers gebakken brood, vers fruit, granola, een eitje en een lekker vruchtensapje. 

Prijs per nacht incl ontbijt

€ 125,00